Zombier

Jag har börjat kolla på Walking Dead. Den handlar om zombies. Som skeptisk naturvetare finns det några saker som jag har svårt att köpa. Det första är att människor som är döda inte rör på sig. Det räcker inte med att hjärnstammen är aktiv, nånting liknande hävdades i sista avsnittet på säsong 1. Hela människans kroppsliga system måste fungera för att en människa ska kunna röra på sig. Däremot kan människor bli galna, på samma sätt som hundar som får rabies. Det är väl det närmsta man kommer i verkligheten. Men en förutsättning är alltså att de fortfarande lever. Folk, kan även bli galna på andra sätt, t.ex. på religiösa grunder, eller kan de gripas att panik och begå överlagda handlingar. Men det är ändå rätt långt ifrån hur zombies beter sig.

Det andra saken man kan invända är den om näringsintag och energi. Kroppen kan inte göra av med mer energi än vad den tillförs genom föda. Det är fysiskt omöjligt. Med så många zombies, och som inte verkar äta upp varandra, utan mest vara på jakt efter friska människor eller djur, så skulle dessa zombies svälta ihjäl snabbt, för att inte tala om att de skulle törsta ihjäl.

Det tredje problemet jag har med apokalyptiska zombiefilmer är att dessa varelser som är långsamma och dumma skulle kunna vinna över ett helt samhälle. Jag tror inte att en medelstor flock med zombies skulle vara nåt stort problem för en romersk arme med bara sköldar, spjut och svärd. Nuförtiden har polisen och millitären mycket kraftfullare vapen än så. En skytt med automatvapen skulle kunna meja ner än hel grupp med zombies. Visst, det skulle innebära ett överraskningsmoment om en flock zombies dök upp, men när det väl hade hänt en gång så skulle andra grupper snabbt bli varnade.

Annonser

One thought on “Zombier

  1. Det finns en författare, vi kan kalla honom Lars W, som har löst detta problem.
    Zombierna är i hans fall någonstans mellan levande och död. Kroppen har istället tagits över av nanomiter, en sort intelligenta robotar i nanostorlek (som virus) som är programmerade att kunna samarbeta och få kroppen att göra så som programkoden har angett. T ex att döda andra människor.
    Zombiers kassa motorik och märkliga gång förklaras då av att kroppen är komplex och inte ens intelligenta nanorobotar kan få en kropp att fungera perfekt.
    Vad jag förstått intar de även näring/vätska utöver människor i detta fall.
    De är inte heller lätta att förgöra med vapen (i de fall sådana ens kan införskaffas i en värld fylld av zombies). Lars W. förklarar detta med att nanorobotar i kroppen är återreparerande, och t ex kan återskapa skadade organ osv, samt att nanorobotar kan förstärka huden med t ex nanorör eller annan teknik inom senaste materialforskningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s