Varför är vi så lata?

Man skulle kunna se en evolutionär grund till att de flesta av oss är så lata i att det är riskabelt att satsa en massa tid på ett projekt som inte garanterar direkt avkastning i form av mat, sex eller socialt erkännande. Ifall en stenåldersmänniska skulle lägga en massa tid på att fundera över hur man skulle kunna bygga ett vindkraftverk så vore det antagligen lönlöst eftersom de nödvändiga samhälleliga, industriella och ekonomiska förutsättningarna för ett sådant projekt saknades. Att sitta och tänka på primtal och deras förekomst i oändligt låna serier av naturliga tal hade antagligen också varit slöseri med tid och fokus för en neadertalmänniska. Trots att både vindkraftverk och primtal har fått betydelse idag, var det inte förnuftigt ägna tid åt dessa ämnen på den tiden, eftersom ett förverkligande / praktiskt nytta låg för långt fram i tiden. Rent generellt var det antagligen förnuftigt att vara lat eftersom energin i form av mat var svår att få tag på. Djur som sengångare och koalabjörnar har dragit detta till sin spets.

Marshmellow-testet är namnet på ett personlighetstest där barn testas i att kunna avhålla sig från att äta en godisbit viss tid för att senare få en större belöning. Det här testet sägs kunna indikera vilka människor som kommer att lyckas senare i livet. I ett sådant här försök klarade mindre än en tredjedel av vänta i 15 minuter. (En synpunkt som kommit fram mot testet är att det kanske har att göra med huruvida försöksbarnet litar på att det verkligen kommer att få en större belöning vid ett senare tillfälle.) Det här indikerar att det vanligaste beteendet, och då i nån mening även det som har fungerat evolutionärt sett, är att gripa tillfället och söka snabb belöning.

Nästan allt arbete nuförtiden som utförs vid en dator, är emellertid av den karaktären att det har ett långsiktigt och abstrakt mål. Det är även så att vi sällan får någon direkt feedback på det arbetet som vi utför från systemen som vi arbetar med. Till detta kommer att kontorsarbetet helt saknar fysiska utmaningar för kroppen vilket gör oss ännu slöare av rent fysiologiska orsaker. För en stenåldersmänniska vore det ganska rimligt att anta att en sysselsättning som helt saknar rörelser och styrkeprövningar är meningslös. Hantverk, t.ex. verktygstillverkning, är ett undantag. Även om hantverk är stillasittande så är det åtminstone praktiskt.

Det är inte konstigt om folk blir uttråkade nuförtiden. Det konstiga är, att vissa inte alls är uttråkade utan älskar sina jobb. De lyckas komma in i ett flow trots att de har teoretiska uppgifter att utföra. Jag tror det har nånting med kontextswitchning att göra. Eftersom vi har ett så begränsat närminne krävs att vi fokuserar på nånting avgränsat för att kunna få ett flöde i det vi gör. Om arbetet har för många detaljer och sidospår så blir det lätt att arbetet blir så segt att det liksom aldrig kommer igång.

Annonser

4 thoughts on “Varför är vi så lata?

  1. jag tycker det är ganska läskigt hur datorn dominerar (många av?) våra liv nuförtiden..

    visst, det är ju bättre än teve, men..

    hantverk smäller ju högre tycker jag..(tänk bara att kunna sticka sig sin egen tröja..)

  2. Delmål är grejen. Även om man har ett långsiktigt abstrakt mål måste man se till att uppskatta små avklarade utmaningar på vägen.
    Men visst jag håller med. Det hade varit trevligt om man hade en hejarklack på jobbet som hurrade när man skrev ner någon bra punkt på en powerpoint (eller hade det det?). Man får vara sin egen hejarklack.
    Jag tycker faktiskt att man får en viss kick av att klara av saker. Men jag tror att det måste finnas ett långsiktig möjlighet att kunna visa upp det (eller dra nytta av det) i ett senare perspektiv för att man ska få kicken. Jag har tänkt på hur ens motivation hade påverkats av om man är den sista människan på jorden. Hade man skrivit bilspel i något obskyrt språk då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s