Gudars skymning

Det går inte att bevisa att det inte finns någon Gud. Men det kanske kan hjälpa att deklarera att man inte tror på Gud. Det räcker med att man vet att hemska saker händer som inte borde få hända här i världen. Det skulle bli en ytterst dyster läsning att rada upp allting som har hänt som inte borde ha hänt. Visst, det kan finnas en urmakar-gud som har gjort alltihopa och sedan bara låter universum utvecklas enligt sina egna inneboende naturlagar. Men detta är väl en Gud som inte är så relevant för oss, eller? Man skulle även kunna tänka sig att människan efter döden blir tagen till nån slags himmel eller annan verklighet eller simulering. Men det är svårt att förstå poängen med detta. Jag tycker det är lätt att bli bitter över sakernas tillstånd eller över egna problem och orättvisor man tycker att man lider av. Att man då känner sig lurad av Guden eller universum eller så. Men på samma sätt som det inte finns någon gudomlig kraft i världen som styr (hur trevligt det än hade varit) så får man väl vara rättvis och inse att det inte heller finns någon ond kraft som styr världen. Snarare är det väl så att våra förväntningar på världen är ganska högt ställda. Vi utgår från att saker ska fungera direkt som egentligen har en ganska liten chans att lyckas (mindre än 50% t.ex.).

Hur ser man på sig själv i värld som saknar mystiska krafter? Är det svårare att leva ett liv i frånvaron av mystiska krafter?

Annonser

3 thoughts on “Gudars skymning

  1. Jag antar att det är nånting jag måste bearbeta. Men jag är intresserad av varför många människor helst vill tro att det finns en god Gud. Vad är det som skaver så med att tänka sig att det inte finns någon övermäktig kraft.

  2. ”Vad är det som skaver så med att tänka sig att det inte finns någon övermäktig kraft.”

    hmm bra fråga, men jag tror att du kan besvara den bättre än jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s