Att vara trevlig

Att vara trevlig är bland det svåraste som finns. Ibland känns det motigt gissningsvis beroende på att man har fel kön, man är för gammal, för ung, för ful, för snygg. Eller de tror att man är dryg, eller fattig, har för fula kläder, har för normala kläder osv.

Rätt klädsel eller fel klädsel

Den unge mannen på bilden har rätt klädsel för vissa sammanhang men direkt felaktig klädsel för andra sammanhang.

En manlig kollega sade nyligen nånting på tyska, och jag tror andemeningen var att han tyckte det var töntigt att vara trevlig. Kan det vara en förklaring till mäns problem i det postindustriella service-inriktade samhället, att vi underskattar vikten av att vara trevlig? Istället verkar män tro att det är viktigt att 1) Gymma. 2) Hålla på med kampsport 3) Ha koll på sportresultat eller annan fakta.

Att vara trevlig handlar om att småprata om något ämne som inte väcker anstöt och det får inte vara för personligt. Det får gärna vara ett småtråkigt ämne, men det är ett plus om diskussionen inte känns 100% meningslös. Att verka trevlig kan vara svårt eller lätt beroende på förutsättningarna. Jag bor för närvarande i Tyskland. Jag är ganska duktig på tyska. Men här när man ska vara trevlig och ens motpart är måttligt intresserad av en, då märker man gränserna för sin språkkänsla. Nån mumlar nånting till svar som man inte hör, och man undrar om man blev dissad på riktigt. Eller är när man har stått i kö för att få tala med en byråkrat eller tjänsteman och man inte vet exakt vad det är man ska fråga efter och tjänstemannen verkar stressad. Att vara trevlig men samtidigt få fokus till det man är intresserad av kan ta alla ens kognitiva resurser i anspråk och värdet av att kunna vara det ska inte föraktas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s