GMO i maten


Det finns flera anledningar att inte vara oroad över att GMO ska skada människor. Säg att vi t.ex. kopierar en gen från en fisk och inför den i en växt, t.ex. majs. Uttrycket av en gen är ett protein. Om majsen växer så är proteinet tydligen inte giftigt för vare sig fisk eller majs. Alla flercelliga organismer på jorden är på en biokemisk nivå väldigt lika varandra. Om nånting är giftigt för en människa är det antagligen giftigt även för majs eller en fisk. En parentes: Arbetet med att hitta antibiotika handlar om hitta något som är giftigt för bakterier men som inte är giftigt för oss, det är svårt! Och då är bakterier inte alls så nära släktingar till oss som majsen är.

Om majsen ges till våra nära släktingar gris och råtta och dom överlever har vi ytterligare skäl att anta att majsen inte är farlig.

Låt oss anta för diskussionens skull att vi har en gen från en fisk, som är införd i majs och vars protein ej är skadlig för majsen men däremot kan orsaka skada om den kommer in i en mänsklig cell. Då gäller att proteinet inte får förlora sin aktiva form när majsen tillagas. (Vid tillräckligt hög temperatur förlorar alla proteiner sin form.) När majsen är tillagad äts den av en människa.

I magen utsätts maten för en sur miljö som bryter ner födoämnena. I magen finns även bakterier som kalasar på maten och bryter ner den i mindre beståndsdelar. Substansen måste överleva detta steg och behålla sin aktiva form. Nästa steg är att näringen ska tas upp av blodkärlen runt tarmen. Det viktigt för organismen att den inte tar upp nånting i blodet som är farlig för organismen. Evolutionen har sett till att organismen gör sitt bästa för att inte ta upp ämnen som är skadliga. Slutligen, om substansen ska komma in i en cell (det är mest där saker händer), så måste den tas upp av cellen, och det görs inte lättvindigt. Det finns system för att se till att rätta saker kommer in i och ut ur cellen.

Bilden nedan visar aktiv och passiv transport över cellmembranet.

Annonser

One thought on “GMO i maten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s