The Wealth of Nature


Här nedan följer en översättning från engelska till svenska av en del av inledningen till John Michael Greers bok The Wealth of Nature (2011-06-01).

The Wealth of Nature — Economics as if survival mattered

Naturens rikedomar

(Ekonomi med perspektivet att överlevnad är viktigt)

För över 200 år sedan publicerade den skottiske filosofen Adam Smith boken The Wealth of Nations som mer eller mindre la grunden för det vi idag kallar nationalekonomi. Han centrala tes är att marknadsekonomin sköter sig bäst själv och att statliga ingripanden är överflödiga eller skadliga. Denna tes föll i god jord bland entreprenörer och kapitalister som ville tjäna så mycket pengar som möjligt och som ville slippa alla störningsmoment som staten hittade på. På Adam Smiths tid fanns ej det inga ekonomer, men idag är dom en prominent grupp inom samhällets intellektuella. År 1968 instiftades ett pris i ekonomi till Alfreds Nobels minne av riksbanken. Ekonomerna ville bli sedda som riktiga och viktiga vetenskapsmän.

Från och med runt 1980 försökte många av dom industraliserade länderna att röra sig mot en ”renare” marknadsekonomi. Man försökte med avregleringar och med att lägga ut almännnyttig service på entreprenad. Många har försökt förklara och bedömma ekonomernas tillkortakommanden vad gäller att förutse effekterna av sina råd om avregleringar och utförsäljningar. Den här boken menar att för att nationalekonomin ska bli verkligt relevant och användbar för samhället krävs mer än lite småjusteringar av dom ekonomiska teorierna som har sin upprinnelse i Adam Smiths teser. Man kan jämföra med astronomen Cladius Ptolemy vars klara och övertygande läror bestämde riktningen för astronomin dom efterföljande 1000 åren. Ptolemy antog att jorden var universums centrum. De astronomer som följde i Ptolemys fotspår blev tvungna att uppfinna alltmer komplicerade work-arounds för att förklara himlakropparnas rörelser ända tills Copernicus insåg att jorden kretsade kring solen och inte tvärtom. På samma sätt är nationalekonomin i skriande behov av en Corpenicansk revolution. Copernicus motsvarighet inom ekonomin skulle kunna vara Ernst Friedrich Schumacher, född 1911. Han kom att bli inblandad i utvecklingsfrågor i tredje världen och var även engagerad i en brittisk organisation för ekologiskt jordbruk. Med denna bakgrund kunde han se igenom den ideologiska och världsfrånvända dimma som utgör en stor del av dom nationalekonomiska teorierna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s