Ungdomsarbetslöshet och kriser

Godmorgon, Världen i P1 hade i söndags ett inslag som heter En förlorad generation i krisens spår? som du kan lyssna på här. Liksom i Max Keisers reportage om irland talas det om att utvandringen från Irland som så vanlig förr i tiden har tagit fart igen.

Lars Magnusson är professor ekonomisk historia, han beskriver utvecklingen. Under krisen på 1930-talet blev lösningen för många unga att flytta från landsbygden till industrijobb i städerna. Men när krisen spred sig över Europa på 1970-talet försvann dom jobben också.

”Den stora smällen som ledde till en förlorad generation var det vi kallar för 70-talskrisen där det var stor utslagning av industriell kapacitet — mycket gamla fabriker som lades ner inom järn och stål och varv. Vi hade särskilt varven i Sverige. Det var många unga som hade räknat med att få ett industrijobb som hade det jättesvårt att komma in på arbetsmarknaden. Där blev det mycket sociala problem och utslagning. Och en långsiktig konsekvens, sen 70- och 80-talet, är en allmänt höjd nivå för ungdomsarbetslöshet. Den är betydligt högre i alla länder sett på lång sikt efter 70-talskrisen än vad den var innan. Så det här har lämnat avtryck.”

”Ungdomsarbetslösheten har alltså stannat på en högre nivå efter 70-talet. Och i varje ny lågkonjunktur går vi in med den nya höga nivån och går så småningom ur krisen med en ännu högre nivå som vi senare, kommer gå in med i nästa kris o.s.v.

Journalisten Robin Olin förmedlar också att under 70-talskrisen var det många som tog arbeten som dom var överkvalificerade för, vilket lämnade ärr i själen på den generationen. Kriser slår hårt mot unga som vill hitta sitt första jobb. Spanien har en ungdomarbetslöshet på 43 procent.

Cornucopia skriver en artikel med titeln Utbildningsbubblan som ifrågasätter om verkligen får så bra avkastning på sin utbildning. Förutsatt att alla får mat på bordet, är arbetslöshet ett problem? Någon har skrivit följande kommentar:

Det gäller därför att hålla de arga unga männen sysselsatta så länge som möjligt. Förr skedde genom fysiskt arbete för de flesta redan från 10 – 12 års åldern parallellt med folkskolan fram till 15 års åldern. Nu gäller det att hålla ungdomarna lugna genom någon form av sysselsättning t ex förvara dem i skolan till 30 – års åldern.

Cornucopia menar att han ”Har inget akademikerförakt, däremot förakt för akademiseringen av banala sysslor.”

Jag såg en annan dokumentär, California Dreaming ,som ni kan hitta här. En familj bor i sin husbil efter att båda kvinnan och mannen förlorat sina jobb. Kalifornien, som dras med stora ekonomiska problem, erbjuder dom gratis parkering nattetid samt matkuponger. En arkitekt som bygger ett kollektiv med sin vänner hävdar att amerikaner såpass vana vid att förändra sina liv, att det kommer bli svårare för t.ex. Europa att anpassa sig. Å andra sidan har USA ett gravt bil- och oljeberoende (Peak-Oil-Kjell skrev en vad-var-det-jag-sa-artikel i svd nyligen). En annan universitetsanställd kvinna talar om huruvida tillgången på datorer och smartphones fördjupar klyftan mellan fattiga och rika i samhället. Jag har svårt att se att ständig tillgång till facebook, twitter, mms osv skulle vara en viktig faktor för hur ”framgångsrik” man blir i samhället.

Läs även vad jag skrev i Hur fungerar tillväxt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s