Professor kritisk till elbilsstöd

I en artikel i dn är energiprofessor Björn Karlsson kritisk till en tänkt ”superpremie på 40.000 kronor” till elbilar. Det går inte att komma ifrån att det kostar mycket fossil energi (och där till hörande koldioxidutsläpp) att tillverka en avancerad tvåtonsklump. Så hela idén att det skulle finnas nånting som heter miljöbil är ett grovt hitte-på. Björn Karlssons resonemang handlar framförallt om att elproduktionen i Europa som helhet använder mycket fossil energi.

Björn Karlsson är kritisk till subventioner av biodrivmedel.

– Förnybar energi måste stödjas, sägs det. Skitsnack, säger jag. Se bara hur idiotiskt det är med alla etanolbilsägare som åker omkring och tankar bensin i bilar som drar alldeles för mycket energi. Det är ju de fossila bränslena som inte bär sina kostnader. Om man betalar 1 krona för strömmen och fyra kronor i miljökostnad för brunkolen, då löser sig allting, säger han.

Ska vi verkligen betala människor för att köpa egna bilar? I så fall bör vi hellre ge folk cykelbidrag eller hästbidrag. Eller, stödja möjligheten att arbeta på distans och generellt utforma samhället på ett sätt som minskar behovet av transport, som alltid är energikrävande. Utformningen av samhället kan skötas antingen med regler, byråkrati eller med ökande kostnader för det man vill motverka, nämligen förbränning av fossila bränslen. Det är politisk lättare att ge bidrag än att höja skatter, trots att höjda skatter är rakare och rättvisare. Inser vi inte att det är ett nollsummespel?

Annonser

2 thoughts on “Professor kritisk till elbilsstöd

  1. Nollsummespel hurdå? Det är bäst att avgiftsbelägga, för då blir den totala konsumtionsnivån rätt. Om man subventionerar bättre alternativ så blir konsumtionsnivån högre än vad den borde vara. Sen är jag skeptisk till att hästar är bättre.

    • Ok, men det verkar som att vi håller med varandra vad gäller frågan om bidrag eller avgifter där vi föredrar avgifter. Nä, jag tänkte på det där att det är politisk lättare att införa regler om bidrag än regler om avgifter. Men totalt är allting skattebetalarnas pengar så det är inte så att skattebetalarna kan ”vinna nånting från staten” genom att de får mer bidrag, eftersom skattebetalarna finansierar bidragen själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s