Marian Radetzki

Mot bakgrund av ett visst hävdande av ASPO:s farhågor om oljetoppen fick jag som svar på tal Marian Radetzkis artikelsamling Människorna, naturresurerna och biosfären. I inledningen citerar han oljeministern i Saudiarabien 1962-1986 som menar att stenåldern inte tog slut på grund av brist på stenar och att det är samma sak med oljeåldern. Den första artikeln heter Peak Oil och andra fruktade Peaks – en chimär utan verklighetsförankring. Innehållet i artikeln är samma som i Peak Oil and other threatening peaks — Chimeras without substance, som kan laddas ner här, från radetzkis egen webbsida. Artikeln är ett angrepp på de dystra förutsägelser som ASPO står för. Den har redan bemötts på theoildrum.com av David Murphy.

Marian Radtzki talar mycket om att uppvärderingen av oljefält som brukar ske inte beaktas på ett korrekt sätt av ASPO. Under tiden oljefältet exploateras utvecklas tekniken och fälten brukar visa sig ha innehålla mer recoverable resources än vad dom första uppskattningarna tyder på.

Människan har alltid brottats med knappheter vad gäller fysiska resurser. Det som Radetzki tror stenhårt på är att den mänskliga uppfinningsrikedomen alltid lyckas ersätta resurser med bättre resurser. Enligt Radetzki underskattar ASPO den betydelse som okoventionell olja kommer att få och att ASPO fokuserar för mycket på konventionell olja. (Enligt IEA:s senaste rapport har konventionell olja redan peakat för några år sedan.) Murphy invänder att okonventionell olja som oljesandsutvinning eller omvandling av kol till olja är en sämre resurs än än den konventionella olja som kunde tas upp ur t.ex. Texas med låg ansträngning. Det är alltså inte på grund av resursen är bättre som vi byter till den, utan för att den gamla håller på att ta slut.

Radetzki skriver i avsnittet Peak Oils analyser bortser från ekonomiska fundamenta att ”Om oljan verkligen håller på att ta slut och en permanent oljekris står för dörren, är det en rimlig förväntan att ekonomiska varningssignaler i form av stigande priser och kostnader skulle höras.” Radetzki menar att eftersom den ”allvetande marknaden” inte tydligen visar att peak oil står för dörren så är det inte heller så. Ekonomer har en magisk tro på att marknaden kan lösa allt. De tror att ekonomins lagar om rationella marknadsaktörer står över fysiska, sociala och kognitiva begränsningar. Marknaden är inte magisk. Marknaden är kognitiv process med begränsningar. Om varje enskild aktör på marknaden inte har nån koll, så spelar det ingen roll hur många aktörer som finns på marknaden. Jag tycker det är märkligt att han använder orden ekonomiska fundamenta. Prisdata är oerhört brusigt (noisy) och svårtolkat och beror dels på kända faktorer och dels på ett okänt antal okända faktorer.

Varje gång vi har lyckats ersätta en resurs med en annan, t.ex. kol med valolja, eller valolja med fossil olja så har det varit resultatet av en fysisk, social och kognitiv process. Jag tycker det märkligt att anta att vi varje gång kommer att lyckas, som att det vore på förhand bestämt att just vår civilisation alltid skulle lyckas, även om det är den största civilisationen hittils. Civilisationer har misslyckats innan med sin resurshushållning.

Med tanke på hur många människor vi är nuförtiden, och med så skiftande geografiska, geologiska, samhälleliga förutsättningar, är det mer sannolikt att vi delvis kommer misslyckas med vår resurshushållning. Mer sannolikt än att vi skulle lyckas fullständigt utan några som helst problem eller att vi fullständigt skulle misslyckas (och att vi skulle försvinna från jorden).

Marian Radetzki var med i SVT Debatt förra året vilket flute skrev om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s