Hur fungerar tillväxt?

Att vara emot tillväxt är radikalt så det förslår (även om det börjat svänga lite dom sista åren). Centern blir beschäftigt indignerade, sossarna blir arga eftersom det hotar deras rätt att generöst dela ut bidrag. Moderaterna och folkpartisterna, som jag aldrig förstått skillnaden mellan, blir argast av alla. Enligt det liberalkonservativa tankesättet är det politikens uppgift att skapa bra förutsättningar för företagen att växa så att jobb skapas. Alla tankar som inte stämmer överens med detta blir därmed per automatik flummiga. Den som redan har tänkt färdigt och vet hur allting är avfärdar förstås allting nytt som flummigt. Deras lösning som alltså inte är flummig lyder evig tillväxt. Hur orimligt är inte evig tillväxt i en ändlig värld?

1. Ekonomisk aktivitet kräver energi av hög kvalité
2. Ekonomisk aktivitet förbrukar resurser
3. Tillväxt av den ekonomiska aktiviteten innebär ökad förbrukning av resurser.
4. Resurserna är ändliga på vår ändliga planet
5. Nånstans slår vi i taket.
6. Vi kan inte ha samma politik när världen är nästan tom på respektive nästan full av människor.

Den cykel som har repeterats många gånger sen industrialisationens början har varit så här:

1. Industrin effektiviserar produktionen.
2. Arbetare friställs.
3. Nya industrier med nya varor & tjänster kan suga upp den friställda arbetskraften.

Men den här cykeln har körts så många gånger nu, in absurdum. Vi har sedan länge industrier med tillhörande arbetskraft som kan förse oss med ett överflöd av mat och andra varor. Industrin försöker alltid sänka sina kostnader och effektivisera produktionen. Det har börjat halta lite i steg 3. Man ska övertyga folk om att dom är i behov av den här nya produkten och att dom har pengarna att lägga på det (bankerna försöker så gott dom kan med detta).

Jobb och pengar eller fri tid och inga pengar

Det blir svårt för en individ att öka sin konsumtion över en viss gräns eftersom ens tid blir den begränsande faktorn. Det är ett vanligt fenomen på attraktiva semesterorter att det finns en massa stora vackra fritidshus som står tomma större delen av året eftersom dom har råd att äga husen inte har tid att vara där.

Reklam viktig och dyr

Nån som vet vad hela reklambranschen är värd? Jag misstänker att man kan köpa en mindre kontinent för dom pengarna, eftersom det är ett stort och viktigt arbete att övertyga folk om köpa industrins produkter. Men jag vill inte bara hålla industrin ansvarig för detta. Jag tror människans hjärna lätt hamnar i ett vill-ha-vill-ha-läge. Men förr i tiden fanns det en etik som kritiserade glupskhet och ha-begär (samtidigt som adeln festade på stekta sparvar), nuförtiden har vi multimiljonsindustri som lägger alla sina krafter på stryka ha-begäret medhårs.

Hur får man pengar?

Det är inte så att den som har plockat upp flest potatisar, skruvat ihop flest skolbänkar eller motorer är dom som är rikast i världen i dag.

1 Carlos Slim Helu & family — Telecom
2 William Gates III — Microsoft
3 Warren Buffett — Berkshire Hathaway
4 Mukesh Ambani — petrochemicals, oil & gas
5 Lakshmi Mittal India — steel
6 Lawrence Ellison — Oracle
7 Bernard Arnault France — LVMH
8 Eike Batista Brazil — mining, oil
9 Amancio Ortega Spain — Zara
10 Karl Albrecht Germany — Aldi

Snarare är det så att dom har grundat eller köpt upp företag som har visat sig ha framtiden för sig. Dom har ärv eller köpt en plätt på jorden som har blivit större. Det blir så konstigt när man säger att var och en får försörja sig själv, enligt det libertanska paradigmnet, när dessa rika människor i själva verket har tusentals människor som försörjer dom. Det blir så konstigt att säga så i en värld där alla är ekonomiskt sammanvävda och vissa har lyckats få dom attraktiva positionerna mitt i väven och håvar in frukterna från hela maskinens arbete. Jag tvivlar inte på att rika människor ofta är intelligenta och handlingskraftiga. Dom har genom tur och skicklighet lyckats skaffa sig positioner där dom kan njuta frukterna av ett helt systems produktion, t.ex. Aldi (matvarukedja). Det är inte deras egen produktion.

Socialdemokrater och folkpartister

Varför hör man aldrig nånting av ovanstående från socialdemokrater. Det är ett evinnerligt tjat om bidragsnivåer och den söndertuggade frasen ökade klassklyftor. Ökade klassklyftor må vara ett relevant begrepp, men dom måste fylla det med innehåll och exemplifiera. Var är deras analys av världen förutom att borgarna som driver en marginellt annorlunda politik än dom själva är onda?

Politik

Liberaler och libertaner skyr omfattande statligt styre. Det finns fog för tanken att begränsa politikens makt eftersom det är oerhört svårt att lägga en ekonomisk femårs plan för ett helt land. Och att 349 riksdagsledamöter skulle veta bäst på alla områden är också väldigt otroligt. Jag har ingen färdig lösning. Jag vill bara peka på problem i det nuvarande paradigmet. Vi är väl försedda med porslin, bord, tv-apparater, mobiltelefoner etc. Dom problemen vi har är snarare av kollektiv karaktär — nedsmutsning av stan, global uppvärmning, skogsavverkning, m.m.

Andra som skriver kritiskt om tillväxt

Läs t.ex. klimateffekts artikel Nerväxten börjar vid medelhavet. eller bloggen En köpfri dag. Ingenjören Nr.3 2010 hade en artikel som hette Klockan klämtar för tillväxten. Bloggen cornucopias undertitel är just Evig tillväxt i ändlig värld och han skriver ofta om sambandet energi och tillväxt. Det gäller även aspo-sverige som här t.ex. skriver om hur jordbruket skulle klara sig utan fossil energi.

Annonser

One thought on “Hur fungerar tillväxt?

  1. Ping: Ungdomsarbetslöshet och kriser | Istappar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s