Polcirkeln?

Det står i svd (och bloggar) att ”En av de mer noggrant analyserade männen tros ha kommit från långt norr om polcirkeln.” Hallå. Enligt wikipedia så ligger polcirkeln jävligt långt norrut. Norr om umeå åtminstone. Fanns det verkligen några vikingar så långt norrut?

Annonser

11 thoughts on “Polcirkeln?

 1. Jag blev också undrande, du måste lägga till ca 30-35 mil. Polcirkel går ungefär genom Jokkmokk. Men dagens journalister som mest befinner sig runt Stureplan, eller på Cafe Opera, betraktar allt norr om Dalälven som vildmark.

  Mvh från Norrland.

 2. Uppmärksammade också detta, låter inte troligt – bodde inga svear så långt norrut. Samer kanske men tror inte de var så inblandade i vikingatågen.

 3. Jag ska skriva till sametinget och samernas olika hemsidor och fråga. De kanske har något hum om detta?

 4. I prinsip åkte alla svenskar i österled, vissa norrmen kom nog till England men majoriteten var nog danskar.
  Sen kan vi ju bara ha det här resonemanget om vi betracktar Skåne och Halland folk som danskättlingar. Inga länder var enade i Skandinavien på den här tiden.
  Danmark blev det först och utvecklades till något av en stormackt.

 5. Det fanns i alla fall många sjöfarare norr om Polcirkeln. Om de kan kallas vikingar eller inte är en annan femma, oavsett kan de ha fått kontakt med sydligare sjöfarare och rest med dessa i viking över till de brittiska öarna.

 6. Västergötland var under vikingatiden inte förenat med Sverige, som f.ö. inte fanns då som statsbildning. Vikingar från Norr om polcirkeln i England måste ha kommit från Nordnorge. Under tidig medeltid bodde ”etniska svenskar” längs hela Norrlandskusten, trots att den nyblivna svenska statsbildningen då inte sträckte sig hela vägen norrut. Samernas ursprung är omstridd och den forskning som finns liknar partsinlagor i frågan om rätten till renbetesområdena. Ganska fånigt egentligen. Samerna fanns bevisligen i Lappland, innnan landskapet hade införlivats med den svenska statsbildningen. Samerna verkar ha sluppit digerdöden, varför den samiska folkgruppen expanderade mycket kraftigt efter år 1350, då många tidigare ”svenskbygder” i Norrland dog ut. Ett fåtal överlevande kan möjligen ha ”adopterats” av samerna, vilket i så fall bidrog till den samiska expansionen. Vid kristnandet under 1600-talet var samerna huvudsakligen asatroende, men det kan inte ha varit deras ursprungliga religion. Enskilda personer från norra Norrlandskusten kan i och för sig ha bemannat vikingaskepp i västerled. Men det är föga troligt att vikingaskepp utgick från norra Norrland till England. Resmålet för de skeppen var snarare stränderna kring Östersjön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s