Avatar 3D

Avatar 3D är en film av James Cameron. Jag tyckte namnet lät tramsigt. Jag associerar till personer som jag föreställer mig har tappat bort sig i nån trist digital tillvaro a la Second life eller World of Warcraft och tycker sin avatar är så jäkla tuff men själva är dom tragiska människor.

I Svålhålet skriver Mikael Niemi om ett grupp människor som lägger sig i tyngdlöst tillstånd på en satellit i omloppsbana runt jorden och loggar in i en digital värld. Slutligen ger dom operatören instruktionen att aldrig väcka upp dom ur drömvärlden.

Hur som det är visar sig filmen vara vacker. Historien handlar om rovdrift på naturen för att understödja vår civiliserade livsstil. Och vad som händer när människor inser vilken skada dom håller på att åsamka andra. Man kan känna en bitterhet mot missionärerna och kolonisatörerna som underårhundranden men alltjämt idag fortsätter radera primitiva kulturers seder och bruk. (Vad missionärerna gör på det religiösa området gör kläd- och matkedjorna på det komersiella området i städerna — är jämförelsen relevant?)

Hur mycket häftigare hade inte varit att vara jägare i regnskogen  som kan rida på flygande dinosaurier än att vara kontorsråtta på skåneåkern?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s